onsdag 29 oktober 2014

Vänta, hear me out!

Hoka One One Bondi 3

För lite mer än en månad sedan köpte jag ett par nya löparskor. Det var ett par Hoka One One Bondi 3 på inrådan av Nicklas, en twitterbekant.
Aldrig trodde jag att jag skulle springa i ett par skor med sådan tjock sula (~2cm).
Tro nu inte att jag har övergett barfotalöpning, inte alls, låt mig förklara :)

Ni som följt mig en längre tid vet att jag experimenterat med foppatofflor förr.
Det blev aldrig någon hit eftersom de inte sitter riktigt bra på mina fötter när jag springer.

När det kommer till Hoka så har de många likheter med foppatofflorna. De har en tjock svampig sula, de väger förhållandevis lite för sin storlek och de har väldigt lågt dropp mellan häl och tå (ca 4mm. Fopporna tror jag faktiskt har några mm till...).

Varför har jag då köpt dessa "maximalistiska" skor? Jo, jag har länge hört gott om dom. De främjar landning på mellanfot/framfot på grund av det låga droppet.
En internetbekant tillika barfotalöpare, K-G Nyström är en stark förespråkare av Hoka när det kommer till att variera fotbeklädnaden.

Jag har länge känt att veckor med många kilometer tar ut sin rätt i fötterna. Jag är dessutom lite tyngre nu än när jag började mitt löparprojekt (~>90kg).
Med hokaskorna känner jag att det är möjligt att hålla uppe mängden och att jag återhämtar mig bättre pga variationen. Tack vare den väldigt lätta och tjocka sulan går det i princip att springa i ett stenrös som om det vore en gräsmatta. Detta bidrar till att man lättare kan slappna av i fötter och underben.


En annan tanke med dessa skor är att ha dom som backup vid längre lopp. Under Lejonbragden i år avslutade jag i fopporna eftersom fötterna var trötta.

Om det skulle vara något som är negativt med dessa dojjor så skulle det vara att de inte är så breda i lästen som jag hade önskat. Återstår att se hur fötterna beter sig om de skulle svullna.
En annan sak jag känner är att det känns bättre att springa på grus/terräng än på asfalt. Fint underlag blir  nästan omöjligt att "känna" ;)

Vad gäller löpningen i övrigt står det helt still på grund av megaförkylning.

Så, för att summera; jag springer fortfarande barfota eller i sandaler. Dessa "hoppborgar" är tänkta som komplement!
Please don't hate me ;)

Over'n'out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar