tisdag 13 mars 2012

Bloggtips: Springa 100 miles utan att träna?

Jarod skriver i en serie i tre delar om när han sprang Rocky Racoon 100 miles i år.
Nu är det inte så att han var helt otränad innan, han har avverkat flera marathon samt en 50 miles ultra tidigare. Skillnaden denna gången var att han varken hade något specifikt träningsprogram eller extremt höga löpdoser  (som mest ett par mil i veckan som jag förstår det).
Han nämner tre punkter som enligt han själv är nyckeln till att han klarar av det,
1. Vara aktiv i vardagen (han står upp i jobbet och springer kortare sträckor. Ibland löppendlar han ~6km tur&retur)
2. Äta naturligt (Jarod äter i princip bara rå frukt och grönt),
3. Ha en god och ekonomisk löpstil (han sprang  loppet i Luna Sandals)

Inspirerande och intressant att läsa om!
Part 1: I believe I can run a 100 miles race without training
Part 2: Results

Part 3: Race report

Som ett sidospår läste jag i ett inlägg hos Barefoot Ted om en liknande filosofi. Ted sprang en ultra för ett tag sedan som ett experiment. Han hade inte heller ett träningsprogram. Istället var han också "aktiv i vardagen" - småsprang/joggade dit han skulle, till torget och handla, rasta hundarna osv. Han försöker undvika att se löpningen som en plikt utan som en passion som vävs in i vardagen. Lite flummigt kanske men en intressant tanke.
Nu är ju Ted långt ifrån en nybörjare och har en diger lista med marathon och ultror i bagaget vilket gör det lättare att springa omänskliga distanser utan ett träningsprogram.

Sist men inte minst återkommer jag till Jarod som börjat ett experiment med att härda och stärka fötterna för att kunna springa på så många underlag som möjligt. Många intressanta tips som jag ska försöka ta åt mig! Developing Iron Foot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar