tisdag 20 december 2011

Träna fingrar och tår att tåla kyla?

Sedan jag började springa barfota tycker jag att mina fötter blivit mindre känsliga mot kyla. Jag har sällan strumpor i skorna (förutom när jag tvingas ha dom på en hel dag, låter hellre strumporna ta den värsta svetten..). Det är nu december månad och även om vi inte än fått minusgrader varvar jag mina minimalistiska skor med att gå barfota i foppa-tofflor. Visst, fötterna blir kalla och det är på gränsen att jag fryser men det känns ändå bättre än att halka runt i svettiga skor.

Brorsan länkade för ett tag sedan ett blogginlägg där ämnet tas upp. Det refereras till en studie där man gjort tester för att se om det är möjligt att härda fingrar och tår att tåla kyla. För att snabbspola till slutet så visar studien att det inte går att träna upp. Antingen har man bra cirkulation eller inte. Deras förklaring till varför man kan uppfatta det som att man tåler kyla bättre är att man kan vänja sig vid känslan/smärtan.

Tja, vad ska man säga. Själv känns det som att fötterna är mindre känsliga nu och att de definitivt är varmare och svettigare i skor.
En annan förklaring jag läst om som låter vettig är ökad aktivitet i fötternas muskler. Ju mer fötterna används (mindre uppbyggda skor/ mer barfota), ju mer jobbar fötterna och större blodcirkulation i fötterna.

Var försiktiga där ute om ni springer barfota i minusgrader!

På tal om att tåla kyla, här kommer klassikern "Iceman". Den tar upp barfotalöpning, köldtålighet och halvmarathon i en och samma video.

[youtube id="http://www.youtube.com/watch?v=madoDvtKEes"]

1 kommentar:

  1. Jag tror på det där med ökad aktivitet. När jag fryser om fötterna inomhus tar jag av mig strumporna så att fötterna får jobba mer naturligt och få upp värmen.

    SvaraRadera