fredag 30 december 2011

Summering 2011


Då var ännu ett år på väg mot sitt slut och en tillbakablick är på sin plats.

Mycket har hunnits med och en del lopp avverkats.
Jag ska inte tråka ut er alltför mycket så det får bli återblickar kvartalsvis.

Januari, februari, mars
Året började med lite annan träning. Det blev ett crossfit pass men även ett vanligt gympass. Ingetdera var något jag återvände till (tyvärr!). Intresset eller tiden räckte inte riktigt till.
Det blev även videopremiär här på bloggen då jag gav en snabb titt på VFF Speed

Videon med flest visningar hittills är idag min genomgång av minimalistiska/barfotaskor:


[youtube id="http://www.youtube.com/watch?v=0Es4PsgyZS8"]


Eftersom det är så kul med live-video så fixade jag även ett Bambuser-konto för framtida äventyr.

Bloggen fyllde ett år i Februari och allt rullade på. Jag hade lite problem med anklar och smalben (vilket jag har haft lite till och från under hela året faktiskt).
Det blev ett besök hos kiropraktorn vilket avhjälpte lite snedheter i ryggen bland annat.

Jag och min kära gifte oss i slutet av mars. Då vi båda gillar FiveFingers blev det en kul grej att ha på oss våra Speed den dagen. Detta fick Vibram Fivefingers Europe reda på och postade en bild på sin Facebook-sida :)

Träningen inför min första halvmara fortgick, om än i mitt vanliga lata tempo. Eftersom jag inte riktigt trodde att jag skulle orka springa hela vägen laborerade jag en del med Jeff Galloways springa-gå-springa metod vilket fungerade bra.

April,maj,juni

I april tog jag steget och flyttade från wordpress.com till en egen wordpressinstallation. Detta eftersom jag gillar att mecka "under huven" och ogillade stelheten i Wordpress.com's utförande.

Jag kräkte lite galla över Runkeeper som under en period inte riktigt ville fungera så bra på min telefon.

Det blev sedan dags för mitt första halv-marathon - Sydkustloppet 2011. Jag hade filat på en "live"-sida där man kunde följa mig under loppet, Projekt Barfota Live.
Loppet var väl inget exceptionellt. Jag tog mig runt, det var jobbigt som bara den. Planen om att springa barfota hela vägen bokstavligt talat grusades på grund av bitvis helvetiskt underlag. Det var dock riktigt häftigt att ha avverkat sträckan!

Inte ens en månad senare var det dags för halvmara nummer två - Göteborgsvarvet 2011 (del 1, del 2). Denna gången gick det att vara barfota hela sträckan vilket ledde till personligt barfota längdrekord!
Det blev en del uppståndelse och både Göteborgsposten och Sydsvenskan hörde av sig. Mer om det under  i media.

I juni blev det en recension av Merrells Trail Glove. Inlägget är ett av de mest visade här på bloggen och det blev även en video:

[youtube id="http://www.youtube.com/watch?v=P9NfE5-w5XI"]

Första upplagan av Malmömilen gick av stapeln den 16 juni och jag var där givetvis. Barfota och nytt pers på milen och en kapning med runt nio minuter!
En smått humoristisk video av min målgång:
(röd tröja och ganska hög stegfrekvens ;)   )

[youtube id=www.youtube.com/watch?v=3mibLpBSRJg]

Jag fyllde 29 år i juni och frugan fixade ihop värsta presenten; video-hälsningar från bloggvänner, idoler och bekanta. Tack alla ni som ställde upp, ni vet vilka ni är! :)

Juli,Augusti,September

I juli fick jag finfint barfotabesök av Robban.
Vi brände av en dryg mil i makligt tempo, barbröstade genom Västra Hamnen.

[caption id="attachment_1685" align="aligncenter" width="307" caption="Två barfotatokar"]Två barfotatokar - Projekt Barfota och Barfota Karlsson[/caption]

Jag hade en period av fot-ont som saktade ner träningen. Min egna teori var att ett metartarsalben i foten antingen hade en fraktur eller på annat sätt överansträngts.

Två lopp sprangs i augusti, Kåsebergaloppet som blev en blöt historia och Trelleborgsloppet där jag inofficiellt persade på 5k. Det enda smolket i bägaren var att mitt chip inte fungerade utan jag fick förlita mig på Runkeepers siffror.

Den 4 september blev det första barfotaloppet i Malmö verklighet, Malmö Barefoot Run. Jag var med och anordnade det tillsammans med Anders och Roger på Fotkultur och Göran från Feldengood.
Det blev en riktig succé och närmare 40 pers kom!

Det hände mycket detta kvartalet. Det var även i september jag avslöjade mitt kostomlägg från inbiten karnivor och LCHF:are till totala motsatsen - lågfett, högkolhydrats-vegeterian. Projektet har hittills varit lyckat och jag ser för tillfället ingen anledning att återvända till tidigare kosthållning.

Oktober,November,December

Jag och Göran blev intervjuade och var med i Sydsvenskan på ett helt uppslag om barfotalöpning. Det var riktigt roligt och det blev även ett webbtv-inslag.

Efter att besöksiffrorna dalat en aning och jag lite saknade motivation att skriva frågade jag er läsare vad ni ville läsa om här.
Nu har jag kanske inte riktigt hållt mig till dessa synpunkter men jag lovar bättring nästa år! :)

För övrigt hände det inte särdeles mycket dessa sista månaderna. Löpningen rullade på ganska bra. Lite sjukdom och stress på jobb drog ner mängden något.
Min son fyllde ett i december och jag kan knappt fatta att det redan gått ett helt år sedan han kom till världen.Nu är det inte mycket kvar av 2011 och 2012 års äventyr har inte tagit form än. Föranmäld till Sydkustloppet är jag förvisso och jag tänker nog anmäla mig till Blodomloppet, Malmömilen, Kåsebergaloppet och Trelleborgsloppet. Sedan får vi se.

För att sammanfatta...

Årets höjdpunkt måste ändå ha varit göteborgsvarvet, 21km barfota! Kan än idag inte fatta det riktigt. Ingen tid att skryta med men det kommer!
Det ska bli intressant att se hur Sydkustloppet kommer gå till våren. Jag har nu hunnit glömma hur jäkla jobbigt det egentligen var...

Egentligen har ju själva Projekt Barfota nått sitt slut. Jag anser mig nu kunna titulera mig som barfotalöpare på riktigt.
Visst, alla som springer utan skor är ju per definition barfotalöpare. Men var går gränsen? För mig känns det som att det är här någonstans.
Jag har bevisat för mig själv och andra att  man kan springa utan skor. Är det bättre än att springa med skor då? Tja, för mig är det det. Det är roligare och jag har klarat mig relativt bra utan att skada mig mer än folk som springer med skor.

Betyder detta att jag kommer lägga ner bloggen?
Nope, inte inom den närmaste framtiden i alla fall. Även om jag nu uppnått mitt mål finns det alltid utrymme att utvecklas och jobba vidare.
Det är även kul att ha något att se tillbaka på i framtiden.
Dessutom har jag lärt känna många intressanta och trevliga personer i och med bloggandet!
Jag får väl även agera "ambassadör" för barfotalöpandet som K-G Nyström uttryckte det och sprida dess bud ;)

Jag har säkert glömt något i summeringen för det gångna året men så får det vara. Det blev tillräckligt långt. Plus i kanten till er som orkat läsa allt!

Gott slut och ett gott nytt år på er alla!

3 kommentarer:

 1. plus i kanten till mig! :)
  Härligt, behåll bloggen! Jag läser, även om jag helst fortsätter springa med skor! :(

  SvaraRadera
 2. Stort plus :)
  Grattis till Trelleborgsklassikern förresten!  Man ska springa i det man tycker känns bäst. Vare sig det är skor eller inte :)

  SvaraRadera
 3. [...] Tidigare (och något mer utförliga)  årssammanfattningar kan läsas på följande url:erhttp://projektbarfota.se/2011/12/30/summering-2011/http://projektbarfota.se/2010/12/31/summering-2010/ [...]

  SvaraRadera