fredag 31 december 2010

Summering 2010


Flattr this


 

Alla andra har nu summerat det gångna året och nu är det min tur!
...Är du nybliven läsare av bloggen får du snabbreprisen av projektet so far.


[caption id="attachment_976" align="alignnone" width="300" caption="Medaljer 2010"]Medaljer 2010[/caption]Då är det snart 2011 och ett nytt år väntar. Bloggen firar nu 100 inlägg, runt 200 kommentarer och snart 7000 besök! Mer än jag någonsin kunde hoppats på :)

Jag tänkte i detta inlägget summera de drygt 11 månaderna jag hittills avverkat i "projektet". Det blir lite som en krönika. Aningens lång men naggande god... eller nått ;)

Jag vill även passa på att tacka alla ni som läst och dessutom orkat kommentera inläggen!

Februari


Jag minns inte exakt hur det gick till men i januari fick jag upp ögonen för barfotalöpning. Jag läste allt jag kom över, bloggar, forum. Kollade videos på Youtube osv.
Den 9:e februari Tog jag en väldigt modest runda vid parken. Strax över 800 meter, Converse Allstar dojjor på fötterna. Om jag inte missminner mig körde jag 2min gång, 2min jogg. Jag tyckte nog det var lite pinsamt att dela med mig av rundan så jag utelämnade den i det första inlägget i bloggen. Den första tiden gick mest åt att vänja fötterna och stärka muskulatur och leder med promenader.

Mars


[caption id="attachment_129" align="alignnone" width="150" caption="Vibram Fivefingers KSO"]Vibram Fivefingers KSO[/caption]

Härdandet fortsatte i mars och jag införskaffade mina Vibram Fivefingers.
Jag fick uppleva hur fötterna och lederna blev trötta av alla nya intryck men kämpade på!

April


Springandet gick framåt och i april började jag känna av framstegen då jag (ganska överlycklig) klarade av att springa 1.6km i Fivefingers.

Ett par dagar senare sprang jag för första gången barfota utomhus. Det var de avslutande metrarna av rundan och jag minns än idag hur kul det var. Kallt som bara den och lite snöslask i parken.

I slutet av april anmälde jag mig till mitt första lopp - Blodomloppet. Sträckorna i Fivefingersen blev längre och längre.

Maj


Barfotapremiär! Den 1:a maj 2010 sprang jag min första löprunda helt barfota.
Hädanefter visade det sig bli nästan uteslutande barfota på löppassen. Dock inte på Blodomloppet 2010 som var på hisnande 5km (tydligen en bit längre, då någon påstod att sträckan var ett par hundra meter längre än 5km). Fivefingersen fick assistera då jag inte visste hur underlaget såg ut.

Juni


[caption id="attachment_323" align="alignnone" width="112" caption="Lite off-road stuk.."]crocs[/caption]

Vädret blev bättre och jag hade flera sköna pass med bara tassar. Jag införskaffade ett par foppa-tofflor som fick bli komplement till övriga skodon. De är ju inte speciellt minimalistiska men den ganska neutrala fotbädden erbjuder en helt ok fotisättning. (Jag använde mina foppor som uteskor både med och utan strumpor in i november.)

Juli


[caption id="attachment_410" align="alignnone" width="150" caption="Huaraches"]Huaraches[/caption]

Det blev semester och skönt sommarväder.
Jag beställde ett Barefoot Ted's Huarache Kit som jag byggde ihop. Sandalerna har fungerat riktigt bra. De kasar lite på sniskan när jag promenerar i dom men funkar riktigt bra vid löpning. Kan nog påstå att de är ett av de roligare skodonen att springa i. I och med att de är så öppna och tårna får spreta fritt känns de nästan mer minimalistiska än Fivefingersen.
Lyckades även förflytta mitt barfota längdrekord till 5.65km

Augusti


Augusti bjöd på både anmälan, deltagande och åskådande av lopp.
Först ut var GAX Trans Scania där jag strax innan starten fick träffa min barfota-idol: Calle Robertsson och spontant  ställa några frågor .

Efter att ha börjat fascineras av långa lopp och ultror gjorde jag slag i saken och anmälde mig till CPH 6hrs run i Köpenhamn som gick av stapeln ca. två månader senare.

I mitten av augusti sprang jag mitt första barfotalopp - Kåsebergaloppet 2010. Det var riktigt kul! Mäkta stolt efteråt. Dessutom kapade jag min tid på 5km med ett par minuter!

Augusti avslutades med ännu ett lopp - Trelleborgsloppet 5km även det barfota och även där nytt 5km PB - 31:52min

September


Förutom det vanliga springandet blev det  POSE-löpkurs med Claus Rasmussen. Jag kom i kontakt med Claus efter att ha blivit bekant med Anders och Roger på Fotkultur. De var även så sjyssta så de sponsrade mig med ett par Vivo Barefoot Evo-skor från Terra Plana - Tack än en gång grabbar!

[caption id="attachment_746" align="alignnone" width="112" caption="Efter en mil barfota"]Efter en mil barfota[/caption]

Jag lyckades även denna månaden hinna med två lopp. Först ut Skanörsmilen. Wow, en hel mil barfota. Riktigt pannbensstärkande!
Nytt längdrekord barfota samt premiär på sträckan.
Här träffade jag Rasmus Carlsson som jag läst om tidigare, då han bloggat om lågkolhydratkost och broloppet 2010. Till min stora förvåning skulle han springa i Fivefingers! (och gjorde det riktigt bra dessutom!)

[caption id="attachment_786" align="alignnone" width="112" caption="Barfota på toppen"]Barfota på toppen[/caption]

Det andra loppet var mer ett upplevelselopp - Upploppet 2010. Det sprangs i trappor i Malmö Högskolas lokaler och var även det riktigt kul!

Jag fick sällskap av Rasmus även på detta loppet men även av Marcus som också springer i Fivefingers. Jag själv tog tillfället i akt och sprang barfota :)

Jag konstaterade också att jag under denna månaden sammanlagt sprungit över 100km barfota sedan jag började.

Oktober


Efter att hittills hållit koll på alla mina pass och fört statistik på diverse träningsforum/sidor tröttnade jag på allt vad tider, sträckor gps:er hette. Jag bestämde mig för att lägga ner allt mätande och bara köra på känsla.

[caption id="attachment_999" align="alignnone" width="180" caption="cph6hrs"]cph6hrs[/caption]

[caption id="attachment_864" align="alignnone" width="89" caption="6h senare..."]6h senare...[/caption]

I slutet av oktober antog jag den hittills största utmaningen  - Copenhagen 6 Hours Run. Jag hade länge drömt mig bort efter att ha läst Born To Run och diverse ultrabloggar om att springa långt. Kanske inte det smartaste när man bara sprungit en mil/70min i ett sträck förut, bara en gång dessutom. Tanken var att testa vad kroppen gick för. Iförd ett par Vivo Barefoot Evo avverkade jag 35,5km.

November


[caption id="attachment_895" align="alignnone" width="89" caption="badskor/aquasocks"]badskor/aquasocks[/caption]

November bjöd inte på något speciellt. Jag inhandlade ett nytt par simskor/aquasocks, i rätt storlek denna gång. Dessa är numer mina vardagspjuck.

En runda i minusgrader klarades av utan några bestående men.

December


December innehöll bland annat en runda i minus tio grader som nu, veckor senare resulterat i blåsor på tårna som börjat ramla av. Jag trodde först jag tappat känseln i tårna men det var troligen "bara" djupa köldblåsor ;)

Jag blev även lite oväntat farsa i december, nästan exakt 4 veckor tidigare än planerat release datum.

[caption id="attachment_1002" align="alignnone" width="89" caption="Sylvesterloppet 2010 - Start"]Sylvesterloppet 2010 - Start[/caption]

Detta inlägg har jag snickrat lite från och till på ett par dagar och anledningen att det blir så här nästintill sista minuten var att jag ville klämma in Sylvesterloppet 2010 som jag sprang i förmiddags. 2.7km i sakta mak, barfota! Jajjemen, snöslask och hal asfalt. Kallt som f*n men helt hanterbart. jag hasade mig runt på ca. 16:50. Inlägg/rapport kommer inom några dagar.

[caption id="attachment_1005" align="aligncenter" width="179" caption="Sylvesterlopet 2010 Barfota"]Sylvesterlopet 2010 Barfota[/caption]

Slutligen


Det var allt för 2010! Hoppas ni liksom jag har haft ett spännande och lärorikt år.
Jag har haft turen att träffa och lärt känna många intressanta personer, både IRL och på nätet.
Det kommande året kommer erbjuda flera stora utmaningar och jag kommer göra mitt yttersta för att klara av dom - barfota

Gott nytt år!

5 kommentarer:

 1. Tack Martin, det har varit ett nöje och en stor inspiration att följa dig! Ska bli kul att läsa vidare 2011. Jag satsar själv rätt hårt nu (vilket det snart kommer en blogg om), och vi lär ses på ett antal lopp under året som kommer. Önskar dig all möjlig barfotalycka :-)

  SvaraRadera
 2. Tack för supporter Rasmus! Jag ser fram emot att läsa din kommande blogg! Gott nytt år!

  SvaraRadera
 3. [...] mest för kännedom.  Jag sammanfattade ju det mesta i min summering av 2010. Så detta är mest en heads [...]

  SvaraRadera
 4. [...] 2011 av Projekt Barfota…Lite mest för kännedom.  Jag sammanfattade ju det mesta i min summering av 2010. Så detta är mest en heads up.Jag ska då citera mitt absolut första inlägg i [...]

  SvaraRadera
 5. [...] Tidigare (och något mer utförliga)  årssammanfattningar kan läsas på följande url:erhttp://projektbarfota.se/2011/12/30/summering-2011/http://projektbarfota.se/2010/12/31/summering-2010/ [...]

  SvaraRadera