tisdag 26 oktober 2010

POSE-kursenHär kommer ett väldigt kort inlägg om kursen i helgen.

Jag var alltså på POSE-kurs på Atleticum i Malmö i lördags. Instruktören var dansken Claus Rasmussen (http://posemand.dk). Arrangemanget hölls i sammarbete med Fotkultur och Roger som jobbar där var också med. Tillsammans var vi sju pers.

Kursen varade i sex timmar och varvade teori och praktik.

Vad är då POSE?
Kortfattat handlar det om det ultimata sättet att springa på.

Ryssen Dr. Nicholas Romanov (tränare och grundare av POSE) har under lång tid studerat löpare och utkristalliserat vad de har gemensamt. Stilen har mycket gemensamt med barfotalöpning vilket innebär att man i POSE landar på mellan/framfoten under kroppen. Kadensen är hög (likt barfotalöpning, ~180 steg per minut) och man fokuserar på lyftet av foten istället för ned/isättningen.

Dagen började med att vi alla filmades. Claus lovade att vi skulle få videoklippen men de har inte kommit än. Blir ett uppföljande inlägg när de kommer och om jag vågar visa "före"-videon...

Enligt Claus så kan man inte analysera en persons löpstil endast genom att titta på personen när han/hon springer. Det är helt omöjligt att se om alla moment utförs rätt om man inte kan pausa och köra i slow-motion. Många löpare kan se helt ok ut när de springer men när man kollar videon kan saker o ting vara helt åt skogen.

Jag blev väldigt chockad när jag såg min egen videofilm! Jag hade ett extremt bakåtlut och landade med fötterna aningens framför mitt centrum när jag "sprang". Dessutom lyfte jag knappt bakre benet mer än absolut nödvändigt (, vilket jag skyllde på min extrema lathet ;) ). Kort sagt, horribelt!!

Det man fokuserar mest på när man springer POSE är lyftet. Hälen ska upp mot rumpan och dras med hjälp av hamstring och inte höftböjaren. Det är inte speciellt lätt att fatta om man gör rätt (tycker jag) men det finns ett gäng övningar för att öva upp draget. Eftersom man oftast inte springer på detta viset måste man öva upp muskeln till att "avfyra" snabbt och explosivt.

Dagens mantra som Claus upprepade om och om igen var "træk, træk, træk!!!!" ("dra") som i att dra upp benen.

Det ser ganska annorlunda ut när folk springer med POSE-teknik (om man inte springer fort eller är väldigt grym ;) ). De snabba stegen kan lätt ge intrycket av att man nästan står och trampar istället för att röra sig framåt.

Man kan säga vad man vill om folk som påstår sig ha den bästa läran eller sättet att göra saker på men POSE-tekniker är väldigt logisk och makes sense enligt mig.
Löparkulturen är djupt rotad och de flesta "vet" hur man ska träna för att bli en bra löpare. Detta kanske är lite anledningen till att POSE inte är större än vad det är. Claus berättade om hur POSE börjat etablera sig i triathlon-världen av just anledningen att det är en yngre "sport"

.
Claus tog också upp ett par väldigt intressanta poänger;
*När man talar om löpning är det oftast "Hur långt sprang du?", "Hur fort sprang du?", "Hur många mil avverkade du denna veckan?" och inte det viktigaste som är hur bra man sprang..

*Inom de flesta sporter finns det vissa sätt att utföra momenten på medan när det gäller löpning kan man springa lite hur man vill. (visst, inte hela sanningen kanske men något ligger det i det; man talar om att "alla har sin egen löpstil". Hur hade det gått för stavhoppare om man gjorde lite hur man ville t.ex.?)

Claus är helt övertygad om att teknikträning är överlägset viktigast när man löptränar och inte mängdträning eller en massa tempo-pass.
Han är lite levande exempel på det också. Nu har jag (tyvärr!!!) inte hans exakta siffror över hans träning men han hade ett diagram där han redovisade ett par år bakåt om hur många mil han avverkat per vecka. Om man jämförde med hur mycket man "ska" springa enligt de flesta programmen låg Claus rejält under vad man "borde" springa inför ett marathon/ultra (Claus sprang ett 100k lopp på Bornholm i somras). Det var åtminstone hälften så många mil om jag inte missminner mig.

När dagen var slut filmades vi igen och alla hade gjort mer eller mindre förbätringar (svårt att bli fullfjädrad efter en dag..).
Själv ska jag försöka tänka på att luta mig aningen framåt, så att jag får en rakare hållning. Även lyftet av benen bör vara lite högre än vad jag har idag.

Kursen var väldigt givande och kan varmt rekommendera det till er som vill lära er något nytt och förbättra er teknik! Är man en inbiten hällöpare kan det vara svårare att lära om ("skadan är redan skedd" som Claus uttryckte det..) men långt ifrån omöjligt.

..puh, nu får det räcka. Dags för Sverige Springer på TV4 Sport.

Go' kväll!

Till sist en POSE-video med Romanov himself: