måndag 9 augusti 2010

Anything worth doing......is worth overdoing har jag hört någon säga.

Detta citat kan nog komma till pass då jag för ett par dagar sedan gjorde något vansinnigt. Jag anmälde mig till CPH 6 hours run. Jepp, det är precis vad det låter som. Man springer helt enkelt i 6 timmar och ser sedan hur långt man kommer.
Jag har sedan jag började springa fascinerats av just långa lopp (både tid och sträcka)  , inte minst när jag läste Born to Run.

Jag har inte avverkat något ens i närheten av denna galenskap men låt mig förklara.

Just tidslopp likt detta går ofta i en sk. loop, en fördefinerad runda i vilken man springer så många varv som möjligt. Till skillnad från lopp från "A till B"  så slipper man således fastna ute i spenaten långt från civilisationen om man skulle behöva ge upp.

Eftersom jag inte sprungit mer än maximalt 70min så kan man tycka att jag bara borde lägga ner direkt. Jag förväntar mig givetvis inget särskilt resultat, kanske t.o.m total förnedring ;).

Det som lockar är själva idén av att se hur långt man kan pressa kroppen.
Banan  i detta lopp är ca. 2.2km och löper runt en sjö.
Fördelen med ett tidslopp är även att man teoretiskt inte kan misslyckas, till skillnad från t.ex. en mara, i vilken man har en fast sträcka man ska klara av.
Visst det kan räknas som ett misslyckande om man kommer under längden av ett marathon med tanke på den långa tiden men i mitt fall spelar det mindre roll, det är den personliga utmaningen som lockar.

I ultra-lopp är det inte ovanligt att man går i omgångar för att spara på krafterna. Detta kommer givetvis vara min strategi. Tänka på att börja långsamt och sen starta ännu långsammare ;)

Jag har i min ungdom promenerat mellan Malmö-Lund vilket är en sträcka på ca. 2mil. Denna bravad avverkades under loppet av 4h - 20-25km är var jag sätter min absoluta minimisträcka om jag skulle välja att promenera/inte orka hela tiden/DNF:a Väldigt lågt alltså.

Loppet går i slutet av Oktober, vilket ger mig ett par månader att träna upp lite uthållighet. Främst tänker jag satsa på att träna på att hålla mig på fötter längre perioder samt äta under träning, på inrådan av Calle.
Jag tänker även försöka springa ett 10km lopp innan för att stämma av hur långt jag kommit i träningen. Skanörsmilen ser ut att ligga rätt i tiden, strax över en månad innan.

Vad gäller skodon tror jag dessvärre inte att jag kommer kunna köra i endast VFF, huaraches eller barfota. Inte minst pga. vädret som riskerar vara höstigt och ruskigt.

Enligt inrådan av en som kan det här med långa lopp fick jag tips av K-G Nyström: "Tag med dig allt du springer i. Byt från barfota till något annat om du känner att dina fötter ej tycker om dig. [...] Åk dit. Du lär bli ett minne rikare."

Detta kommer innebära Allt från fopporna till huarachesen, VFF, strumpor och hela midevippen.

Denna utmaningen har fått mig rejält taggad redan! Som sagt har jag länge varit fascinerad av just ultror och tack vare Calles och K-G's uppmuntran tog jag nu steget!

Har ni någon kommentar, tips, fundering, kommentera gärna!

ps. Jag har nästan tappat fokus på kommande Kåsebergaloppet (nu till helgen) och Trelleborgsloppet (veckan därpå)! ds.HälsobloggHälsa

14 kommentarer:

 1. Superkul att du vågar ställa upp på 6-timmars.

  Vill man hålla länge så kan en blandning av löpning och gång vara bra. 5 min löpning + 1 min gång tycker många är bäst.

  Lycka till!
  /Calle

  SvaraRadera
 2. Tack Calle!
  Ska definitivt testa den strategin.
  Jag försöker insupa alla tips jag kan. K-G föreslog att jag skulle mäta upp en dryg 2km runda. Springa ett varv, ta en paus och sedan på det igen. Ska försöka ta en lördag eller söndag och experimentera lite.

  SvaraRadera
 3. Kul med 6-timmars!

  På sådana här varvbanor tycker jag personligen att det är lättare att låta just varven utgöra uppdelningen i etapper. Jag skulle hellre springa 4 varv och gå det 5:e.

  När jag gjorde min första 6-timmars (Skövde på 1400-metersslinga) så peppade jag mig framåt med belöningar på slutet. Jag tänkte t.ex. så här: "3 varv till så tar jag en kopp kaffe och en kanelbulle". På så sätt suggererade jag mig förbi maradistansen upp till att greja 55 km vilket var betydligt bättre än jag vågat hoppas på före tävlingen.

  SvaraRadera
 4. Hej Mikael!
  Tack för tipsen! Ja, det hade sannerligen vart häftigt att komma förbi maran och kalla sig för ultralöpare :) Dock tror jag föga på att det händer men det ska absolut bli väldigt häftigt att prova på!!

  SvaraRadera
 5. Snacka om häftigt! :) Tror det är mkt lättare mentalt att springa varv på en bana än att springa en förbestämd sträcka typ marathon precis som du skriver.

  Har för mig att flertalet (blogg)löpare gjorde något liknande i Sverige förra eller förr förra året. De sprang i en skog om jag inte minns fel. Måste googla! :P

  Riktigt kul utmaning hur som helst!

  SvaraRadera
 6. Du höjer ribban hela tiden och det där var en rejäl satsning. Härligt att läsa:)

  SvaraRadera
 7. Ojsan, snubben som tycker 400 meter är jobbigt - nu undrar jag hur du ska lägga upp det hela. Hur du ska fördela gracerna, blir det 399 meter totalt under 6h? ;)

  Kul med projekt.

  Jag såg en svensk snabblöpare som springer både barfota och med fotkondom (VFF) och som bloggar här; http://sub2h40min.blogspot.com

  SvaraRadera
 8. Tack! Jag förväntar/hoppas/önskar att du kanske kan skriva en liten artikelserie i mentaltfokuserande/pannbensbyggande. Tror mycket kommer hänga på hur motivationen ser ut den dagen :D

  SvaraRadera
 9. Hej badgear!
  Hehe javisst är det knasigt? Vi får se.. Jag tog en timmes promenad i bryskt tempo igår och drog på mig ett par djupa blåsor under båda tassarna. Hur denna utmaningen slutar får framtiden utvisa.
  När fötterna ger upp kan man ju alltid krypa? :)

  Tack för bloggtipset!!

  SvaraRadera
 10. Coolt! Blir lite sugen, men troligen springer jag MArkusloppet helgen före. Som K-G skrev till dig så kommer du bli ett minne rikare och du kan egentligen inte förlora nåt på det här. Ett tidlopp passar nog perfekt som första långa. Tror jag, jag har aldrig provat själv...

  SvaraRadera
 11. Jag sneglade faktiskt på Markusloppet, fast som jag skrev hade det känts lite b att bryta ute i bushen.. Dessutom terräng o grejjer ;)

  SvaraRadera
 12. [...] fler ”mil i benen” genom att försöka gå mer. Ska jag över huvudtaget ha en chans i loppet i oktober måste jag öka tiden på [...]

  SvaraRadera
 13. [...] Mår ganska hyffsat för tillfället. Har en redig värk i alla möjliga muskler efter pose-kursen i helgen dock… Tror det precis hinner lägga sig innan helgens äventyr. [...]

  SvaraRadera
 14. [...] att ha börjat fascineras av långa lopp och ultror gjorde jag slag i saken och anmälde mig till CPH 6hrs run i Köpenhamn som gick av stapeln ca. två månader [...]

  SvaraRadera