söndag 27 juni 2010

Håll och sul-härdande

Försöker att härda sulorna så gått det går. Jag tycker mig få blåsor mest hela tiden nu, vare sig det gäller fivefingers eller helt barfota.

Igår blev det en knapp 3km i fivefingers. Värmen var nästan olidlig (måste lägga band på mig och försöka vänta tills solen gått ner ;) ). Det som satte stopp var däremot ett enträget håll. Redan efter 500m satte det i och jag tog ett par gångpauser för att bli av med det utan resultat.

Efter lite googlande och forumsökande kan jag konstatera att ingen riktigt vet varför man får håll, eller "mjälthugg" som det också kan kallas.

En av teorierna är att om man anstränger sig lite mer än vanligt (..springa i varmt väder, lite snabbare än vanligt, hm typ som gårdagens pass?) kan kroppen få lite syrebrist vilket avhjälps genom att mjälten jobbar lite extra vilket kan ge just håll. Detta är dock endast en teori.
Det finns ett par "huskurer" som sägs hjälpa:

* Knyta höger näve, eller hålla en sten i höger hand

* Bli äldre (..det stod  i flera kommentarer i en blogg att håll kan försvinna med åldern..)

* Bättre kondis (hm, kan vara en variant av ovanstående ;))

* Andningsteknik (Vissa anser att man kan hjälpa kroppens påstådda syrebrist av att andast "djupare")

Om det nu kan ha att göra med sista hypotesen kan det ju va lätt att testa, alternativt prova med att knyta näven.. Återkommer i frågan :)

Jag läste precis en artikel som Johan bloggade om som var inspirerande; "Barfotalöpning vinner terräng - nwt.se" om Robert Karlsson som nyligen sprang 67km(!?!?) barfota. Läs!

..btw, över tusen besök på bloggen!! Roligt värre!! Hoppas det kan bli tusen till :D